Heb je het al gehoord? Er is een nieuw programma in de maak: Wie is de Mol – de ZZP-editie. De voorbereidingen zijn volop in gang, de trailer is te lezen in de dagbladen. Dit moet een kijkcijferkanon worden! En iedereen die ZZP-er is mag meestemmen. Weet jij al wie het is?

Het spel wordt dit jaar niet in een exotisch oord maar gewoon hier in Den Haag gespeeld.

De opdracht? Zoek uit wie er verantwoordelijk is voor het feit dat ruim 500.000 ZZP-ers geen vangnet hebben voor arbeidsongeschiktheid, overlijden of sparen voor later.

Droge kost?

Om het toch een beetje interessant te maken heeft de regie een lijst aan bijzondere deelnemers weten te strikken. Allemaal iconen op ZZP-gebied. Denk aan ministers en staatssecretarissen. Onderschat vooral ook de vakbonden niet. Of de bemiddelingsorganisaties, die soms verrassend uit de hoek kunnen komen.

De spelers smeden complotten en ze hebben allemaal een theorie. De spanning stijgt…weet jij al wie het is?

Natuurlijk niet. Niemand weet het.

Daar is het veel te complex voor. En onderaan de streep is het ook helemaal niet belangrijk wie er politiek of anderszins verantwoordelijk is voor het feit dat zoveel ZZP-ers op dit moment geen vangnet hebben als ze niet meer kunnen werken, als ze overlijden of als ze straks stoppen met werken.

Toch, als ik het maatschappelijk debat hierover volg, dan bekruipt mij soms het ongemakkelijke gevoel dat de ‘schuldvraag’ de boventoon voert. Zonde. Daar lossen we toch uiteindelijk het probleem niet mee op?

Bovendien zijn ZZP-ers gewoon ondernemers. Ondernemers lossen graag zelf hun eigen problemen op. Dat lukt meestal ook wel zonder dat we eerst een schuldige aanwijzen. Of denk jij er anders over?

Ik ben heel erg benieuwd hoe de ZZP- editie van “Wie is de Mol” gaat verlopen…

Eén ding is zeker: een kijkcijferkanon wordt het nooit. Want ruim 70% van de ZZP-ers haakt af als het over onderwerpen als arbeidsongeschiktheid of pensioen gaat.

We willen er niet over nadenken. Veel te moeilijk. Veel te duur ook. In een (financiële) wereld waar je niet weet wie je kan vertrouwen. En in het hier en nu ben je vooral bezig met je klanten, met je bedrijf. Allemaal ingrediënten voor een “schuif maar voor je uit” reactie.

Wij willen dat veranderen. Deze belangrijke onderwerpen moeten niet ‘eng’ zijn. Maar begrijpelijk en betaalbaar.

En wie de ZZP-editie van “Wie is de Mol” dan uiteindelijk wint ?
Als het aan ons ligt de ZZP-ers in Nederland die hier alsnog een begrijpelijke en betaalbare oplossing. Zodat iedereen in Den Haag begrijpt dat ZZP-ers ook op dat front prima voor zichzelf kunnen zorgen!

Denk jij er ook zo over?

Schrijf je dan alvast bij ons in. Dan word je door ons op de hoogte gehouden en bouw je met ons mee aan een oplossing.

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.