Innovatie is doodeng. Dat zou acuut verboden moeten worden! Innovatie zorgt er namelijk voor dat er een verandering in gang wordt gezet. En dat gaat altijd ten koste van iets dat al bestaat. Daar moeten we ons dus tegen wapenen, zodat we klaar zijn voor de ‘strijd’.

Ben je het hiermee eens? Dan kun je beter de rest van dit artikel over slaan. Slaap rustig verder. Of solliciteer naar een baan in de financiële sector. Want daar is dit kennelijk een speerpunt in het beleid: ‘We moeten ons wapenen tegen fintech’. Echt, staat in de pers!

Sorry dat ik zo fel reageer, maar als jonge ondernemer met een passie voor innovatie en techniek word ik echt chagrijnig van dit soort berichten. Tegelijkertijd verbaast het mij niets, omdat dit (helaas) de houding is van de meeste bedrijven die ik tegenkom.

Onderzoek wijst uit dat de meeste ondernemers innovatie héél belangrijk vinden

In de praktijk besteden diezelfde ondernemers maar een heel klein percentage van hun tijd of budget om daadwerkelijk te kunnen innoveren. Als ze het überhaupt al doen! Ergens is dat logisch. Mensen zijn van nature vaak vóór vooruitgang, maar tegen verandering. In de praktijk gaat dat niet altijd samen.

Wees eens eerlijk? Hoeveel tijd besteed jij daadwerkelijk aan innovatie? Aan vernieuwing van je bedrijf of je dienstenpakket? Of vind je dat stiekem zelf ook een beetje spannend?

Mensen zijn altijd op zoek geweest naar nieuwe, betere oplossingen

Van de uitvinding van het wiel tot de landing op de maan. Laten we dan ook niet doen alsof innovatie specifiek van deze tijd is. Een trein van links, die we niet zagen aankomen.

De realiteit is wel dat innovatie anno 2016 zo snel gaat dat de maatschappij niet altijd de kans heeft om zich adequaat aan te passen aan alles wat er op technologisch vlak mogelijk is. Verzetten heeft geen zin. Wel moeten we met nog meer zorg kijken hoe we die nieuwe technologie op een verantwoorde manier kunnen inzetten.

Dat bereik je niet door je vanuit angst te ‘wapenen’

Of (erger nog) de kop in het zand te steken. Wel door elkaar de hand te reiken. Bruggen te bouwen. Door samen te kijken of je oplossingen kunt bedenken voor (maatschappelijke) problemen waar tot nu toe nog geen oplossing voor was.

Voor mij persoonlijk was dit een van de belangrijkste redenen om aan we are sure te beginnen! Want hoe cool is het als je nieuwe techniek kunt inzetten om een oplossing te creëren voor ruim een half miljoen zzp-ers die nu bijna nergens terecht kunnen? Juist door een brug te slaan tussen “oude” en “nieuwe” systemen en tussen “oude” en “nieuwe” denkbeelden?

Ik vind dat dus echt heel interessant! En jij! Laat het mij weten! Ben benieuwd naar je reactie, je kan me mailen op bas@wearesure.io.

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.