Als je een nieuw bedrijf start heb je als ondernemer al snel de neiging om overal “ja” tegen te zeggen. Je bent in die startfase vaak al blij als er überhaupt iemand interesse toont. Maar is dat wel verstandig? Voor je het weet loopt je agenda vol en verlies je de focus.  

Hoe bepaal je waar je wel en niet op ingaat? Een voorbeeld uit de praktijk.

Het is donderdag 31 maart 2016, rond de klok van 20:30 uur

Ik ben afgereisd voor een bijeenkomst van ZZP Houten. Het is mijn eerste publieke optreden als mede-oprichter van we are sure en eerlijk gezegd vind ik het best wel spannend.

We gaan vanavond in debat over thema’s die ZZP-ers bezighouden, waaronder markt actualiteiten en de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Maar we are sure is geen brancheorganisatie en voel ik me dus niet helemaal vrij om namens ZZP-ers uitspraken te doen over hoe wij tegen huidige en nieuwe wetgeving aankijken.

Bovendien kunnen we in deze fase nog niet veel vertellen over de details van ons product. De reden daarvoor lees je hier.

Dus ja, wat vertel je dan op zo’n avond? Moet ik eigenlijk überhaupt wel gaan?

Die vraag had ik ook maar even neergelegd bij de organisatie …

Die wilden graag dat we are sure vertegenwoordigd was omdat de leden kennis moeten nemen van ons bestaan en wij de broodnodige praktijk- en marktkennis aan de discussie kunnen toevoegen.

Ik voel me gevleid. Mijn team ook dus vooruit dan maar, ik doe mee. Ook omdat het een mooie kans is om met onze doelgroep in contact te komen. Om te horen wat er leeft, zodat we die ervaringen mee kunnen nemen bij de verdere realisatie van ons bedrijf.

Dus ook een beetje opportunisme, want dit is gratis veldwerk en marktonderzoek. Maar het is voor een goede zaak en dan mag het … toch?

Podium

Op het podium zitten, naast ikzelf, een aantal prominente vertegenwoordigers van ZZP-ers, waaronder Josien van Breda van FNV Zelfstandigen, Maarten Post – Voorzitter ZZP Nederland en Onno Clous, Fiscalist bij Alfa Accountants

Ik ben enthousiast! De sfeer zit er goed in en de deelnemers voeren een pittig debat met de zaal. Nuttige informatie, vooral ook voor mij om te peilen hoe de zaal tegen dit soort thema’s aankijkt. Daar is van alles over te lezen, maar het is in mijn ogen beter om ook het sentiment ‘live’ aan te voelen. Dat zegt zoveel meer dan statistieken en rapporten!

Bij de borrel wordt er gemoedelijk nagepraat

Ik deel een stapel visitekaartjes uit, roep iedereen op om zich vooral in te schrijven op onze site en rijd rond 23:15 uur moe en tevreden naar huis. De kop is er af!

In de dagen daarna stromen uit diverse hoeken nieuwe uitnodigingen binnen. Superblij mee!

Opnieuw is de Pavlov-reactie van het team om overal direct “JA!” op te zeggen. Maar om de focus te behouden is het als ondernemer verstandig om bij ieder verzoek rustig en zorgvuldig af te wegen of het wel past binnen de koers en binnen de beschikbare tijd die je hebt. Ook bij ons heeft een dag maar 24 uren …

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.