Als je bij een groot bedrijf werkt is bijna alles geregeld. Persoonlijke ontwikkeling, arbeidsvoorwaarden, verzuimbegeleiding, etc. Toch zijn er ruim 1 miljoen werkenden met burn-out klachten. Dat werkt dus niet. Dus hoe creëer je nou een goede werkomgeving waar welzijn voorop staat?

Wij zijn met we are sure, zoals je weet, een nieuwe organisatie aan het inrichten. En bij alle beslissingen die wij nemen komt dit thema terug. Van de kantoorinrichting tot aan de arbeidsvoorwaarden.

Persoonlijk welzijn als basis

Wat dat voor mij betekent is ‘vrijheid om jezelf te zijn’. In alle facetten van je leven. Ik geloof namelijk dat dit de enige manier is om het beste uit jezelf èn daarmee ook uit je werk te halen.

Want zeg nou zelf, hoe kan je als bedrijf goed voor je klanten zijn als je niet eens goed voor jezelf of je eigen mensen zorgt?

Hoe stimuleer je dat?

Volgens de ‘traditionele’ manier met HR-trajecten, variabele beloning of flexwerken? Of geven bedrijven als Netflix en Google het goede voorbeeld? Die laten werknemers grotendeels zelfstandig bepalen waar ze behoefte aan hebben. Zoals onbeperkt ouderschapsverlof of zelf bepalen wanneer en hoeveel je op vakantie gaat.

Klinkt prachtig, maar je moet er wel goed over nadenken voordat je zoiets implementeert.

Klein voorbeeld

Ik heb een team IT-ers. Die zijn veelal introvert. Maar voor hun gezondheid en co-creatie is het heel belangrijk dat iedereen af en toe ook even uit zijn bubbel stapt. Om koffie te leuten, te ‘hersenwaaien’, of gewoon om samen plezier te maken. Althans dat vind  ik. Maar is het eigenlijk wel aan mij om dat voor anderen te beslissen?

Dus ik – super hip – een gameroom ingericht. Nooit gebruikt natuurlijk. Ik heb nog even overwogen om het een half uur per dag verplicht te stellen. Maar ja, dan is het effect weg. Want het ging er nu juist om dat iedereen 100% zichzelf kan zijn. Want dat is voor mij de basis voor persoonlijk welzijn en daarmee dus ook optimale ontplooiing en prestaties.

Moet je welzijn ‘regelen’?

Of moet je het gewoon laten gebeuren en dan per geval besluiten of vrijheid regeert of het belang van de organisatie? Ik vind het allebei goed, zolang het uitgangspunt is dat mensen 100% voorop staan. Altijd.

Ook op dit vlak wil ik met we are sure echt innoveren!

Ik wil – als werkgever – vertrouwen op het eigen beoordelingsvermogen en de kracht van mijn mensen. Maar ik kan me ook voorstellen dat het fijn is als iedereen weet wat wel en niet kan.

De komende periode ga ik op zoek naar de meest geschikte oplossing. Ik laat me daarbij inspireren door alles wat er op dit vlak voor gekkigheid gebeurt in Sillicon Valley, maar ben ook heel erg benieuwd hoe jij dit aanpakt! Voor jezelf en voor je mensen.

Waar die zoektocht mij brengt? Geen idee maar waarschijnlijk out-of-the-box 😉

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.