Waar haal je als ondernemer je inspiratie vandaan? Onder andere bij andere start-ups, die net zo gepassioneerd met hun concept bezig zijn als jij. Een kijkje in de keuken bij Picnic.

Wat is Picnic?

Als je in Amersfoort woont kan de lancering van Picnic je nauwelijks zijn ontgaan. In korte tijd veroverde deze online supermarkt de harten van de Amersfoortse consument. Met lokale producten, die op een door jou gekozen moment thuis worden bezorgd door vriendelijke mensen met herkenbare elektrische auto’s.

Recent heeft Picnic de vakprijs van de Nationale Thuiswinkel Awards in de wacht gesleept. Ondertussen timmert Picnic hard aan de weg en zijn haar diensten inmiddels ook in Utrecht, Leusden en Soest verkrijgbaar.

Ik ben zelf klant en wil als ondernemer óók de markt veroveren. Dus als Marjolein van Picnic mij uitnodigt voor een borrel in hun Distributie Hub, dan ben ik van de partij!

Wat is hun geheim?

Het is een interessante case. Picnic biedt namelijk – net als we are sure – online diensten en producten aan. Het is dus een supermarkt waar nooit een klant komt. Hoe hou je dan toch binding met je klanten?

Kennelijk door je klanten voor een borrel uit te nodigen. Maar is dat genoeg? En wat kan ik daar van leren? Met die vraag in het achterhoofd reis ik af naar de Oliemolenhof.

Het ontvangst is meteen goed. Bij binnenkomst staat er een team van vriendelijke, jonge mensen klaar dat de gasten direct opvangt en de weg wijst naar de borreltafels. Daarna stapt de ene na de andere medewerker naar mij toe. Ze nemen stuk voor stuk de tijd om uitgebreid vragen te stellen.

Leren, luisteren, doorvragen … en er direct iets mee doen!

Voor ik het weet staan we met 3 man op onze telefoons te kijken of je nu wel of niet je vorige bestelling in 1 keer opnieuw in je online winkelwagentje kan doen. Dat lukt niet, dus wordt er meteen een suggestie ingevoerd op de ‘klantensuggestielijst’. En dan wordt voor mij duidelijk waar hier een belangrijke succesfactor ligt.

Als klant word ik hier getrakteerd op een warme avond waarin IK centraal sta. De medewerkers zijn er niet op uit om mij iets te verkopen. Integendeel! Iedere medewerker die ik spreek is oprecht geïnteresseerd in MIJ en is intrinsiek gemotiveerd om Picnic nóg beter te maken. De drive om het continu beter te doen is voelbaar aanwezig. En het is écht!

Aan ‘klantenbinding’ en ‘kwaliteitsverbetering’ doen werkt alleen als het authentiek is

Als klant voel je feilloos aan of iets gemeend is of niet. Daar kan geen klantvriendelijkheids- cursus of kwaliteitsenquete tegen op. Ook niet – misschien juist niet – bij een bedrijf dat uitsluitend online werkt.

Bij Picnic hebben ze dat heel goed begrepen. Complimenten!

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.