Ondernemen behelst veel meer dan “gewoon je werk doen”. Een dag heeft maar 24 uren en je moet nog zoveel doen! Welke keuzes maak je dan? Ondernemen is net een marathon met tussensprints.

Omzetdruk

De afgelopen periode sprak ik vaker met zzp’ers over ondernemen, omzetdruk en keuzes maken. Ik denk dat iedereen die uurtje-factuurtje doet het wel herkent. Je moet én je klanten goed bedienen, én je administratie regelen, én … [VUL IN x 1.000]. Oh ja, en dan moet je tussen de bedrijven door ook nog de kinderen van school halen. Herkenbaar?  

In de waan van de dag raken zaken als persoonlijke ontwikkeling, professionele groei en “lange termijn” dan al snel op de achtergrond. Bijvoorbeeld de vraag of ons businessmodel over 5 jaar nog wel past. Of dat we wel (of juist niet) moeten meeliften op nieuwe ontwikkelingen. Zaken die ongelofelijk belangrijk zijn om ook in de toekomst succesvol te blijven.

Rennend jongleren

Ik maak het zelf nu dagelijks mee. Ik heb maar 2 handen en een dag heeft maar 24 uren. Welke keuzes maak je dan? In de praktijk betekent het dat ik mij een slag in de rondte ren om alle ballen al jonglerend in de lucht te houden.

Ik betrap mijzelf erop dat ik in de praktijk vaak vooral aandacht besteed aan zaken die NU urgent zijn. Als je dan niet oppast hol je – ondanks je goede bedoelingen – alleen nog maar van deadline naar deadline. Terwijl je de koers en het doel van je bedrijf steeds verder uit het oog verliest. Daar zijn boeken over vol geschreven, maar in de praktijk sluipt dat er toch in.

Wat kies jij dan?

Kies je als zzp’er voor die ene grote, maar onzekere klus waar je wel écht wat van kan leren. Durf je andere kleine opdrachten daarvoor te laten schieten, in de hoop dat jij die grote opdracht krijgt? Of ga je toch voor die kleine, zekere opdrachten? Omdat je dan tenminste zeker weet dat je deze maand uit de kosten bent?

Wat mij opvalt aan de gesprekken die ik hierover met zzp’ers voer, is dat veel van hen helemaal geen zin hebben om over dit soort ondernemerszaken na te denken. Ergens is dat logisch. Veel zzp’ers hebben een bijzonder talent of expertise, die ze nu voor verschillende klanten als product of dienst inzetten. Die hebben helemaal geen behoefte aan personeel, “waar staan we over 5 jaren”, etc.

Waar duidelijk wel behoefte aan is, is inkomenszekerheid en rust

Zodat de (omzet)druk eraf is en ze gewoon kunnen doen waar ze goed in zijn. Die rust volgt enerzijds uit stabiliteit in de orderportefeuille maar juist ook uit die zaken regelen (of: uitbesteden) die óók bij ondernemerschap horen. Dat de boel gewoon op orde is. Zaken zoals je administratie en al je verzekeringen.

Zelf probeer ik dat ook, zodat ik mijn tijd kan besteden aan datgene waar ik écht goed in ben. Dat lijkt een open deur, maar zeg eens eerlijk … doe jij dat in de praktijk ook echt? Ik moet me mezelf er nog wel eens aan helpen herinneren. Tja, ook dát hoort bij ondernemerschap ?

Wij zijn nog steeds heel benieuwd naar jullie ondernemingen, ideeën en ervaringen. Wil jij die met ons delen? Wij vinden het leuk dit te horen of lezen. Misschien wil je jouw verhaal dan een keer op onze site vertellen. Mail me via hielko@wearesure.io

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.