Collecteweek! Collecteren met een collectebus voor het Rode Kruis. Een oud hollandse traditie die in mijn optiek in dezelfde categorie valt als de avondvierdaagse, koekhappen, oliebollen, enzovoort (je hebt er wel 100 lees ik hier ?). Collega Ivo gaat ook collecteren in zijn wijk, dat schept een band. Samen door de regen, dat heeft vast een positief effect!

De kinderen gaan mee

Mijn kinderen neem ik mee met collecteren. Bewust, niet dat ze staan te springen (zeker niet met die regen), maar ik wil ze een andere kant laten zien. Niet achter elke voordeur hebben ze het zo goed als wij. Ik wil ze meegeven dat je ook op een eenvoudige manier al een steentje kunt bijdragen aan de maatschappij. In dit geval aan een prachtig doel: het Rode Kruis.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis, opgericht in 1863, vervult al meer dan 150 jaar de rol van humanitaire noodhulpexpert. Dit doen zij vanuit hun zeven grondbeginselen.

Voor ons betekenen deze dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid.  

Ze willen altijd en overal iedereen helpen die het op dat moment nodig heeft. Een grote organisatie, maar tegelijkertijd zo dichtbij. Dat maakt het een mooi doel. Leuk bijvoorbeeld om te zien dat ze een liveblog hebben waarin collectanten voorbij komen. Maakt het persoonlijk en van deze tijd.

Mensen zijn bereid te geven

Ik collecteerde helaas niet in mijn eigen straat, waardoor ik niet al te veel mensen kende. Dus ik moet eerlijk zeggen dat ik niet verwachtte dat veel mensen zouden geven. Niets was minder waar. Er kwam zelfs iemand achter me aan om alsnog wat in de collectebus te doen. Toch nog cash geld gevonden. Ik denk natuurlijk wel dat twee drijfnatte kinderen en het fenomeen sociale druk ook een handje hielpen. Ik vond het in ieder geval heel mooi om te zien dat mensen bereid waren te geven. Niet altijd veel, maar alle kleine beetjes helpen toch?

Een mooie basisgedachte …

Collecteren, eigenlijk een simpele manier om geld op te halen om zo andere mensen te kunnen helpen. Een actie die niet heel veel geld kost en altijd wel wat opbrengt.

Wist je dat verzekeren een paar eeuwen geleden ook zo begonnen is? Toen hadden we geen banken en verzekeraars, maar gemeenschappen. Communities die allemaal een beetje bijdroegen, zodat er een potje was voor het geval iemand iets overkwam. Heel simpel. Daarna hebben we het met elkaar zo complex gemaakt! Job Swank (De Volkskrant 21 juni 2016) verwoordde het zo:

Dat is hondsingewikkelde materie. Slechts een handjevol mensen heeft er echt verstand van en die vragen nog weleens aan elkaar wat bedoel je precies?

Ooit begonnen als iets simpels, iedereen legt wat in en als iemand echt wat nodig had, dan kreeg die persoon wat. Je ziet dat nu weer terugkomen. Bijvoorbeeld bij broodfondsen. Maar ook via crowdfunding, dat steeds populairder wordt om startkapitaal voor je onderneming te krijgen. Geen gedoe, maar gewoon simpel, zuiver en transparant. Op basis van vertrouwen legt iedereen wat in, zodat jij als ondernemer geholpen wordt. Ik vind het een prachtige basisgedachte.

Wat vind jij van deze basisgedachte? Ik ben wel benieuwd! Mail naar hielko@wearesure.io

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.