Ondernemen is topsport. Dat klinkt als een cliché, maar dat is wel waar het over gaat. Tenminste, als je het goed wil doen. Kun je dan alleen maar succesvol zijn als je over een enorme bak talent beschikt?
Of zit de succesfactor – onderaan de streep – ergens anders?

De vraag houdt mij bezig, omdat de realisatie van we are sure nu echt in een stroomversnelling zit. Wij zijn regelmatig met frisse moed tegen die stroom in aan het roeienWij zijn bovendien druk op zoek zijn naar jong talent om ons team te versterken. Het succes van “onze” Holland 8 in Rio en het boek Piek – hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren’, brachten mij inspiratie, die ik hier graag met je deel.

Ik begon mijn “loopbaan” ooit als coach van een roeiteam.

Interessante sport. Roeien is een korte, cyclische beweging die ongeveer 30 keer per minuut wordt uitgevoerd. De kunst is om die beweging in stukjes op te knippen, te analyseren en steeds weer aan te scherpen. Telkens weer, totdat het team op elk detail in een haast perfecte symbiose van kracht, ritme en techniek beweegt. Dat vraagt niet om een uniek talent, maar vooral om een enorme bak focus en toewijding.

Kijk maar naar de Holland 8, die in Rio brons pakte met een team dat voor een deel bestond uit mannen die pas op latere leeftijd zijn begonnen met deze sportPrachtig!

Lean start-up model.

De techniek die roeiers gebruiken om zichzelf continu te verbeteren is eigenlijk dezelfde systematiek die in het lean start-up model zit verwerkt. Testen, meten, daarvan leren en opnieuw proberen. Elke keer opnieuw. Net zo lang totdat je doel is bereikt.  

Dat het zo werkt (en dat er dus niets anders op zit) wordt nog eens haarfijn uitgelegd in ‘Piek – hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren’, van psychologen Anders Ericsson en Robert Pool. Ik las het van de zomer op Sardinië. Aanrader!

De essentie van het boek is dat talent niet bestaat. Uitzonderlijke prestaties zijn vooral het resultaat van gerichte oefening. Mensen die uitzonderlijk presteren zijn in staat om een omgeving en een systematiek voor zichzelf te creëren, waarin ze continu met toewijding kunnen trainen en leren. Oefenen, oefenen, oefenen. Zonder concessies op kwaliteit, op elk detail, elke keer opnieuw.

Klinkt mooi, maar doe jij dat?

Ik niet altijd, daar schreef ik al eerder over. Ik merk dat ik in de hectiek van de dag al snel geneigd ben om zaken die minder urgent (maar wel belangrijk!) zijn half of helemaal niet te doen. Daar ben ik niet uniek in, dat doen de meeste ondernemers. Jij toch ook?
Bij de meeste organisaties valt hier nog heel veel te winnen. Ook bij ons. Met de lancering van we are sure in aantocht en het succes van “onze” Holland 8 in het achterhoofd blijf ik er scherp op: It’s time to get serious. Doe jij mee?

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.