1. KOFFIEEE!! (aka de godsdienst van freelancers)

Koffiedrinken is jouw nieuwe godsdienst. Willen we meer of minder koffie. Meeheer, meeheer. Praat met andere freelancers, maar vergeet ook je directe omgeving niet. Wie weet heeft je gekke tante Jopie nog een vriend die toevallig een hoge pief is in jouw branche en haal je daar een leuke klus uit. 

2. Cashflow

Stress is stom en stress kost energie. Vooral je creatieve energie, energie die nodig is om jouw onderneming tot een succes te maken. In den beginne is dat misschien nog even lastig, maar oefening baart kunst. Zorg bijvoorbeeld dat je koffie blijft drinken (zie punt 1), terwijl je nog bezig bent met een andere klus. Je wil niet aan het einde van een lange klus weer als een gek moeten zoeken naar een nieuwe job.

3. Bedrijfsplan … whatever

Een bedrijfsplan geeft richting, of met een beetje geluk: een lening bij de bank. Maar een bedrijfsplan kan je ook beperken. Durf met de flow van jouw bedrijf mee te gaan. 

4. BTW joepiejajee

Doet het nu maar gewoon. Zet die BTW meteen opzij en laat je niet verleiden je geld vast op te maken. Het is namelijk niet van jou. Als je biertjes moet halen en vrienden geven je geld mee ga je toch ook niet alvast hun biertjes opdrinken? Nou dan.

5. Fix je toekomst

Niemand wil erover nadenken, maar let’s face it. We gaan allemaal dood. Wie vroeg dood gaat hoeft geen pensioen te sparen, maar nabestaanden hebben baat bij zekerheid. Mocht je zo gelukkig zijn lang te leven, is het ook wel prettig dat te doen met nog een beetje money in de pocket.

6. Fuck de DBA

Het werkt niet. De belastingdienst doet er momenteel zes weken over om deze te verwerken. Wat kan je hiervoor in de plaats doen? Zorg dat je een duidelijke opdrachtomschrijving krijgt en schrijf een offerte met een tijdsplan en goede afspraken.

7. Vertrouw je instinct

Krijg je een gek gevoel bij een opdrachtgever of een klant, maar kun je het niet verklaren? Blijf bij je gevoel. Je hoeft iemand niet meteen af te schrijven, maar laat je niet in de luren leggen. Je onderbuik weet soms meer dan je denkt.

8. Ook jou kan iets overkomen

De grote gemene deler tussen mensen die iets naars is overkomen is de voorafgaande gedachte: ’Het overkomt ‘de ander’ maar mij niet.’ Denk na over arbeidsongeschiktheid voor freelancers (AOV) of de gevolgen van plotseling overlijden. Fix die shit.

9. Ga op je bek

Het voelt niet relaxed om op je bek te gaan. Dus durf op je bek te gaan. Zoals baasondernemer Thomas A. Edison al zei: “I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.” Enne..als je een beetje slim bent sla je er wellicht nog een slaatje uit.

10. Geniet!

Ondernemen is te gek. Dus geniet! Elke dag weer. Je doet tenslotte wat je gaaf vindt en waar je blij van wordt. Dus wees je bewust van het feit dat elke dag weer awesome is.

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.