Chafik over risico, de ratrace en het nieuwe werken

Wie Chafik Benhmidouch
Leeftijd
35 jaar
Thuissituatie
vader van 1 dochter, 1 huis en 1 kerk in Amsterdam
Woonplaats
Amsterdam
Sector
Entertainment/horeca/reclame/branding
Website
www.openthedoor.nl
Hiervoor
Sales Hugo Boss, Sales Diesel Benelux, restaurant Michel-Inn
Ondernemingen Door, Reizend Buurtfestival

Wat doet Chafik Benhmidouch?

‘Als ik moet omschrijven wat ik doe zeg ik meestal maar dat ik aan evenementen-organisatie doe. Misschien de vloek en de zegen van het ondernemen; ik doe teveel verschillende dingen. Ik word bijvoorbeeld ingehuurd door een bedrijf dat full-service een feest wil organiseren. Ik heb twee compagnons (allebei ook zelfstandigen) die regelen bijvoorbeeld het bouwwerk en de vormgeving. Ik doe meer de acquisitie, ben creatief opperhoofd en pak de organisatie op. Voorbeelden zijn de reizende buurtfestivals zoals Amsterdam Frank en Diner Obscure. Maar ik ben ook eigenaar geweest van restaurant Michel-Inn en daarvoor heb ik nog braaf in pak gewerkt bij Diesel en Hugo Boss.’

Welke klanten?

‘Het is misschien te zot voor woorden, want we zijn maar met drie man. Toch werken we voor grote namen. We doen branding, bouw, ontwerp en dergelijke voor partijen als Zalando, Jupiler, Wrangler, Wink en we zitten tot januari vol.’

Waarom doet Chafik dit?

‘Na een grove burn-out ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb gewerkt binnen bedrijfsstructuren, maar ik kan er niet zoveel mee. Ik wil geen beperkingen, geen diensten, geen rapporten schrijven en daar dan weer rapporten over schrijven. Of iemand die kijkt of ik wel exact van 9 tot 5 heb gewerkt. Wat is dat voor een ontzettende, belachelijke rare bak met  bullshit. Wie houd je dan voor de gek? Mijn leven is nu meer rock ‘n roll en daar houd ik ook van.’

‘Wat…is….de fucking point. Van een AOV. Serieus. Ik moet 500 euro lappen en dan smeken bij een verzekeraar als me echt iets overkomt. Ja, dag. Ik zorg wel voor mezelf.’

Ondernemer of zzp’er?

‘Ik ben misschien meer ondernemer dan zzp’er. Ik heb evenementen georganiseerd en daarbij heb ik andere zzp’ers ingehuurd, maar daarin ben ik zelf het risico aangegaan.Soms had ik als zzp’er tachtig mensen in dienst, voor een productie van tien dagen. Dat gaat eigenlijk te ver. Ik ben daarin ook wel een aantal keer flink nat gegaan. Toch vind ik dat ook deel van het ondernemen en houdt het me niet tegen zoiets weer te doen.’

Nieuwe tijd

‘Om me heen zie ik dat we in een nieuwe tijd leven. Als ik het rustig heb ga ik lekker aan het strand zitten. Of als ik aan het strand wil werken doe ik dat. Ik denk dat die vrijheid kenmerkend is voor de freelancer van nu.

‘ Ik ben niet bang om iets kwijt te raken. Mijn leven draait niet om bezit.’

Hoe ga je om met tegenslag?

‘Ik heb een aantal tegenslagen gehad. Ik had toen flink geld verloren. Ik ga daarmee om door een tijdje te doen alsof er niks aan de hand is, maar het is niet leuk om, pak hem beet, tien ruggen kwijt te raken. Wat ik toen deed is me een aantal weken opsluiten, films kijken en iedereen negeren. Maar daarna ben ik weer aan het werk gegaan. Bij nul, of misschien -10 beginnen en weer iets opbouwen.’

‘Ik ben nu niet meer bang om iets kwijt te raken. Mijn leven draait niet om bezit of materialisme. Ik heb al mijn ballast weggegooid. Ik leef met de middelen die ik heb en vrijheid is mijn grootste goed. Als ik een auto nodig heb dan regel ik dit via vrienden of een verhuurservice. Soms is dat een brak wrak en soms is dat een dikke bak. Het maakt me oprecht niet uit. Ik leef met mijn kop in de wind. Het lijkt misschien alsof ik risicovol leef, maar voor mij is dat niet zo. Risico is er elke dag en het is overal. Juist waar je het niet verwacht.

Gebakken lucht, leningen en de ratrace

‘Ik doe er niet meer aan mee. Alle gebakken lucht. Toen ik 18 was en ik studeerde waren er van die dudes buiten de collegezaal. Die zeiden dat we geld konden lenen. Ik dacht party party, ik ben 18 ik heb geld nodig en nu krijg ik gratis geld. Dat geld was natuurlijk niet gratis en ik heb er nog flink om krom gelegen om dat terug te betalen.

Het gekke is dat er neergekeken wordt op dit soort schulden, maar wtf is een hypotheek dan. Mensen doen alsof het normaal is om meer dan 3 ton schuld te hebben. Dat is een overgewaardeerde vorm van schuld die bizar is en iedereen houdt het maar in stand. Als je een lening als 18-jarige aanneemt ben je een dom jochie, maar als je als dertiger een te duur huis koopt met een jarenlange hypotheek is dat een slimme investering?

Het is gebakken lucht en ik vind het bizar dat er na de crisis niks van die systemen omver geworpen zijn. Ik wil in elk geval niet meer meedoen aan die ratrace. Het zijn schijnzekerheden en ik doe er niet meer aan mee.’

‘ Ik verhuis liever elke maand en dat ik dan mezelf zorg, dan dat ik afhankelijk ben van een schijnzekerheid waar ik geen grip op heb.’

Chafik vindt verzekeringen niet lief

‘Wat…is….de fucking point. Van een AOV. Serieus. Ik moet 500 euro lappen en dan smeken bij een verzekeraar als me echt iets overkomt. Ja, dag. Ik zorg wel voor mezelf. Ik wil geen geld geven aan bedrijven waar ik niks mee te maken heb. Het gaat dit soort bedrijven enkel en alleen maar om geld. Ik wil niet meewerken aan een wereld waar hebberigheid het belangrijkste is.

Ik doe zo’n acht jaar niet meer mee aan dit soort ondoorzichtige praktijken en ik vind het eigenlijk heel erg vreemd dat andere mensen dat wel doen. Ik geloof eerder in een ruilsysteem. Banken zijn te gevoelig voor hebberigheid, greediness en ze zijn niet meer bezig met het oorspronkelijke doel: het opslaan van geld.’

Chafiks dochter

‘Mijn dochter moet (of mag!) haar eigen leven regelen. Ze is nu 9, dus ze hoeft het nu nog niet helemaal alleen te doen. Maar ik geloof dat ze dit kan. Ik heb voor mezelf gezorgd en heb er vertrouwen in dat zij dat ook kan.’

Chafiks oplossing

‘Ik regel mijn leven liever zelf. Mijn oplossing is om te leven met lage lasten. En dat gaat me eigenlijk goed af. Ik heb nu twee huizen, maar mijn kosten zijn bijna niet noemenswaardig. Ik leef vanuit ‘wat wil ik nu en wat vind ik nu belangrijk.’ Ik verhuis liever elke maand en dat ik dan mezelf zorg, dan dat ik afhankelijk ben van een schijnzekerheid waar ik geen grip op heb. Mijn leven draait om nu.’

 

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.