There we go again Beeee Teeeee Weeee Aangifte. Hoera! ? De derde kwartaalaangifte van het jaar alweer! Volgens HP/De Tijd is Kees de lekkerste boekhouder van Amsterdam. Een geschikte kandidaat om ons te voorzien van wat tips.

1. Een kwartaal is dus 3 maanden

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar veel mensen doen dit verkeerd. Je kwartaalaangifte van de aankomende 31 oktober geldt voor de periode van juli tot eind september. Facturen die je in oktober hebt gestuurd hoef je dus niet mee te tellen, die komen bij de 4de kwartaal aangifte pas aan de beurt.

2. Private connectivity

Eentje die vaak vergeten wordt: Je privé telefoonkosten én internetkosten kun je gedeeltelijk aftrekken van de BTW. Je moet dit dan natuurlijk wel redelijkerwijs zakelijk gebruikt hebben. Je langeafstandsbelletjes met je lover die op backpacktrip in Thailand is kun je niet gebruiken om je BTW naar beneden te duwen.  

3. Aftrekken die OV kosten!

Reis je vaak zakelijk met de trein? Op je treinkaartjes zit ook BTW. Niet veel, maar toch 6%. Je zakelijke treintripjes kun je dus aftrekken van je BTW-aangifte.

4. Invoeren als een baas

Invoerrechten bestaan voor een groot gedeelte uit BTW. Wanneer je een product invoert en het is voor zakelijk gebruik kun je erop rekenen een groot gedeelte van je betaalde invoer geld terug te krijgen

5. Jaarlijkse slimmigheid

Aan het einde van het jaar kijk je alvast naar waar je denkt heen te gaan qua jaarrekening. Zit er een kans in dat je onder de 1.345 euro BTW hebt moeten afdragen. Dan kom je in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling. Als je er net tegenaan zit is het handig je opdrachten uit december pas in januari te factureren. Of toch nog even snel die nieuwe laptop te kopen.

6. Autokosten enzo

Wanneer je besloten hebt je auto helemaal privé te rijden houd dan je zakelijke én privé-kilometers bij. Je kunt ook het zakelijk percentage loslaten op de betaalde BTW en deze terugkrijgen. Houd dus al je privé-bonnetjes bij, óók de reparatiekosten en benzinebonnen.

7. Wees lief, zelfs voor ambtenaren

Ben je een dag of twee te laat met je aangifte? Bel de belastingdienst gelijk op en vraag om coulance. Als je nog nooit te laat bent geweest kun je met een belletje vaak een boete voorkomen.

Het blijft een rotwerk die administratie, maar hopelijk kun je met deze aangifte nog wat geld van je BTW aftrekken. Succes! En zet nog even een reminder in je agenda voor 31 oktober.

Hulp nodig? Bel Kees!

Beeld: Debiteuren Crediteuren © VPRO

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.