Wie: Bas van Straaten
Leeftijd: 38 jaar
Plaats: Amersfoort met vriendin, en 2 kinderen (3e op komst)
Wat: organisatie-adviseur en ondernemerscoach
Website: www.basvanstraaten.nl, www.berckeleysquare.nl

Wat doe je als zelfstandige?

‘Ik werk als organisatieadviseur, vaak in samenwerking met Berckeley Square, een organisatieadviesbureau. We werken met zelfstandigen in een team aan organisatie-ontwikkeling. Daar werk ik niet maanden aan. In een dag valt veel winst te behalen. Kleinere bedrijven vind ik interessant. Die vragen niet gauw om advies terwijl ze veel meer slagkracht hebben dan de grote kolossen. Ik noem me bij MKB eerder ondernemerscoach, omdat deze naam beter aanslaat in deze sector.’

‘Op mijn dertigste begon ik als zelfstandige. Daarvoor werkte ik wel in dienst, maar dit was altijd projectmatig. Ik heb ook nooit begrepen waarom iemand me in dienst zou willen houden als het project klaar was. De klus is dan afgerond en dan wilde ik ook weer verder.’

Deadlines stellen en verantwoordelijkheid nemen

‘Na twee jaar als zelfstandige begon ik na te denken over mijn pensioen. Ik heb mezelf toen een deadline gesteld en mezelf tien jaar de tijd gegeven dit te regelen. Zo kon ik mijn business starten, uittesten en kijken hoe het zal lopen. Op deze manier gaf ik mezelf ruimte, maar wist ik ook dat ik het wel ging doen.’

‘Het is een beetje vreemd je kop compleet in het zand te steken als het om de toekomst gaat’

Ik vind eigenlijk dat je jezelf niet serieus neemt als je helemaal niet over die financiële zaken nadenkt. Je zorgt als ondernemer in alles voor jezelf, dan is het een beetje vreemd je kop compleet in het zand te steken als het om je toekomst gaat. Ik heb ook geen blind vertrouwen in banken en verzekeringsmaatschappijen, maar het is het systeem waar we nu eenmaal in leven.Het gaat hier om verantwoordelijkheid nemen en zelf te zorgen voor inkomen voor later. Ik vind het egoïstisch om hier niet over na te denken. Als je er over nagedacht hebt kun je gefundeerde keuzes maken.’

Invloed van kinderen, pensioen en broodfonds

‘Na de geboorte van mijn eerste kind ben ik gaan nadenken over arbeidsongeschiktheid (AOV). Mijn vriendin en ik dragen samen onze lasten. Ik kan het haar en de kinderen niet aandoen om alles alleen te doen als mij iets overkomt en ik niks geregeld heb. Ik ben al lid van een Broodfonds, en ik heb het zo geregeld dat  mijn AOV treedt pas na twee jaar in werking. Dat soort slimmigheden maakt de premie ook goedkoper.

Ik ben nu 38, dus ik loop zo’n anderhalf jaar voor op mijn plan om iets te gaan regelen. Mijn pensioen heb ik nog niet helemaal rond. Ik denk niet dat het een traditioneel pensioen wordt, je kunt je geld voor later ook op een andere manier inrichten. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je vaste lasten lager worden door je hypotheek af te lossen voor je met pensioen gaat. Zoiets scheelt al enorm. Als ondernemer denk je op een creatieve manier na over dit soort zaken, je denkt in mogelijkheden.’

‘Aan de andere kant begrijp ik ook dat je geen geld hebt als je net begint. Ik ben ook niet heiliger dan de paus, ik snap heel goed dat je in de start-up fase nog met hele andere dingen bezig bent. Maar je moet wel een schaalbaar businessmodel hebben. Na vijf jaar ondernemen, moet je wel iets kunnen opbrengen voor AOV of pensioen anders heb je geen valide businessplan. Je moet vooruit denken, je kunt niet alleen over vandaag nadenken. Maar ik zie ook de kwetsbare groep die haast gedwongen is om als zzp’er te gaan werken, zoals in de post of de zorg. Hier mag de overheid wel een regeling voor treffen die werkt.’

‘Investeren in lastenverlichting is ook een manier om te kijken naar je geld voor later ’

‘Het is misschien niet leuk al die geldzaken, maar het is ook niet leuk om de belastingaangifte te doen of het vuil buiten te zetten. Het zijn van die zaken die moeten gebeuren. Wat ik nu merk is dat het mij een heel vrij gevoel geeft nu ik perspectief krijg op mijn toekomst. Ik werk en investeer in lastenverlichting, het wordt langzaamaan behapbaar. Ik denk dat het iedereen veel vrijheid geeft om er toch even tijd aan te besteden. Het is even door de zure appel heen te bijten. Op een rijtje zetten wat je hebt en wat je mogelijkheden zijn. Dat biedt perspectief. ’

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.