Naam: Thomas van der Knijff
Leeftijd: 35 jaar
Woont in: Hoofddorp
Thuissituatie: getrouwd 2 kinderen
Branche: ICT & Innovatie
Website: Grownhub

Millenniumbug en MSN

‘Studeren bleek voor mij een grote deceptie. Ik sleutelde liever aan computers en verkocht deze dan weer. Dat groeide langzaam in een bedrijfje dat ik samen met twee andere jongens runde. Dit was zo’n beetje in de tijd dat de millenniumbug achter de rug was en MSN nog als ontzettend hip gold. De eerste webcams kwamen toen net uit. Ik leerde senioren hiermee omgaan, zodat ze contact konden onderhouden met hun familie in het buitenland. Eigenlijk was de opkomst van de millenniumbug, en al die nieuwe technologie een stap vooruit in mijn carrière.’

Autodidact

‘Vanuit dit kleine bedrijfje ben ik langzaam meer gaan doen. Ik ben een echte autodidact. Ik wil ook graag alles snappen. Toen ik een motor kocht ging na een crash het motorblok stuk. Ik haal die hele motor dan uit elkaar, net zolang tot ik door heb waar het probleem zit. Zo ging het ook in mijn carrière. Van klanten helpen en problemen oplossen leerde ik alles over computers en groeide ik uit tot systeembeheerder. Weer eens iets anders dan uit boeken leren ?.

Zo kwam ik uiteindelijk bij een dochter van HP terecht waar ik wel lekker verdiende. Toch leerde ik niets meer bij. Na 9-11 kreeg de wereld een wake-up call. De economie maakte even een vrije val, daardoor werden ook veel contracten opgeheven. Ook ik kreeg de deksel op mijn neus. Ik had niks gedaan aan opleiding of netwerken. Lekker naïef.

Na twee jaar aan de slag via een vriend in sales kreeg ik de kans om de detachering in te gaan. Dat leek me wel wat, want daar stimuleren ze groei en hard werken, en betalen zij je opleiding. Ook zag ik veel bedrijven van binnen, omdat je telkens op nieuwe klussen wordt gezet. Ik liet zien dat ik veel uren wilde maken en hield mijn ogen altijd open. Ook bij klant- en bedrijfsprocessen waar ik niet verantwoordelijk voor was. Zo ben ik snel doorgestoten tot projectmanager en kreeg ik ook leidinggevende functies.’

‘Het leven is niet één grote Thomas-show’

Meer dan snelle auto’s

‘Ik leerde veel bij al die bedrijven, ook op sociaal vlak. Vooral toen ik bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) gedetacheerd werd; een alom verguisd semi-overheidsorgaan. Zij besluiten namelijk wie zorg vergoed krijgt en wie niet. Bij CIZ werkten veel vrouwen van middelbare leeftijd, die daar met hele andere belangen zaten. Ze wilden mensen helpen. Daar heb ik veel van geleerd. Het leven is niet één grote Thomas-show. Ik begreep dat ik door mijn werk het -toen enorm gehate- CIZ beter kon laten functioneren. Die periode heeft heel veel met me gedaan. Ik zag toen in dat er meer is dan geld en snelle auto’s.

‘Voor mij is ook veel veranderd toen we ons eerste kind kregen. Alles is uiteindelijk zo relatief wanneer je kinderen krijgt. Onze oudste dochter had een hartruisje. Als je dat hoort verandert je wereld in één klap. Ik had altijd spreekangst, maar dat soort dingen werden ineens onbelangrijk. Die tijd heeft me heel erg veranderd. Daarvoor hoefde je bij mij niet aan te komen met emoties. Ondertussen ben ik een onwijze softie geworden, maar eerder had ik echt een hekel aan van die bomenknuffelende hippies.’

‘Ik had een hekel aan bomenknuffelende hippies’

Grownhub

‘Na lange tijd te hebben gewerkt bij een groot familiebedrijf, Meijers Assurantiën, had ik het idee om ook zelf meer maatschappelijke invloed uit te oefenen. Ik besloot te freelancen en heb Grownhub opgezet, voor mij viel dat niet te combineren met een fulltimebaan op hoog niveau.
Bij Meijers in vaste dienst was alles natuurlijk heel goed geregeld. Ik verliet een warm nest. Maar Grownhub betekent voor mij meer maatschappelijke impact, omdat ik weet dat ik nu kan bijdragen aan een oplossing voor een probleem wat bijna iedereen raakt. Ouders weten vaak niet zo goed hoe ze om moeten gaan met het online gedrag van hun kinderen. Ik wil ervoor zorgen dat ouders de informatie, inzichten en controle krijgen die ze nodig hebben om hun kinderen ook op het gebied van devices en social media op te voeden. Dat is iets wat nu nagenoeg niet gebeurt, met alle gevolgen van dien.’

Ik ben geen pedagoog, maar dat betekent niet dat ik ergens geen mening over kan hebben.

‘Na acht jaar in de assurantiebranche wist ik, als geen ander, dat ik een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) moest regelen. Ik wil niet dat mijn vrouw en kinderen de dupe worden als mij iets overkomt. Het is een budgetgedreven besluit, ik had een maximum aan premie in mijn hoofd. Ik heb het minimale verzekerd en weet dat ik mezelf wel even kan redden, maar dat we bijvoorbeeld niet het huis kwijtraken.’

En nu freelance je onder andere voor we are sure …

‘Ik heb geleerd dat ik het belangrijk vind om impact te maken. Ik had langer bij Meijers kunnen werken en ik vind het een heel mooi bedrijf, maar de invloed is voor mij te beperkt. Het blijft een commerciële organisatie. Bij Grownhub en bij Sure heb ik -overigens op twee heel andere vlakken- het idee dat ik iets kan bijdragen. Make a dent in the universe. Niemand heeft nu nog een goede passende oplossing voor AOV en pensioen voor zzp’ers, maar iedereen heeft er wel een mening over. Ik vind het mooi dat ik kan meewerken aan een goede oplossing voor alle zelfstandigen, van pakjesbezorger tot consultant.’

Recent stories
Bekijk alle blogs
We houden je graag op de hoogte.